Moeilijke Quizvragen

1058 resultaten

Het staat momenteel nog niet in de geschiedenisboeken, maar krijgt binnenkort waarschijnlijk een plaatsje naast Tsjernobyl en Harrisburg. In de Japanse stad Fukushima vond een kernramp voor in 2011. In dat jaar sprak de Japanse keizer hoogst uitzonderlijk zijn onderdanen toe in een televisietoespraak. Normaal gebeurt dat enkel in oorlogstijd. Hoe heet de keizer van Japan?

Goed zo !

U ziet hier een van de covers van de Use Your Illusion cd’s van Guns ‘n’ Roses, de band van de legendarische gitarist Slash en de krijsende brulboei Axl Rose. Die cover is eigenlijk een detail uit een zeer beroemd schilderij. Geef de titel en de uitvoerder van het bewuste kunstwerk.

Goed zo !

Hoe heet een neurologische stoornis die gekenmerkt wordt door uitgebreide, matige tot soms ernstige tics?

Goed zo !

Dit Amerikaans model is naast een actrice, ook een fantastische paardrijdster. Ze verkreeg bekendheid door haar coverpagina in de Sports Illustrated Swimsuit Issue van 2011. Tijdens de bekendmaking van de cover in Las Vegas, werd Upton uitgeroepen tot 'Rookie of the Year'. Wat is haar naam?

Goed zo !

Wat is, met een oppervlakte van 8340 km², het grootste meer van Zuid-Amerika? Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel, en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld.

Goed zo !

België telt –as we speak- twee grote gebieden, zijnde Vlaanderen en Wallonie. De Waalse tegenhanger van de CD&V is de CDH, die van Groen heet Ecolo en de Waalse liberalen staan bekend als de MR. Waarvoor staan die twee letters?

Goed zo !

De films hebben velen wellicht gezien. Ze werden geregisseerd door verschillende beroemde regisseurs, die elk op hun manier de boeken over James Bond op het witte doek tot leven brachten. Maar wie schreef die boeken?

Goed zo !

Hoe verwijzen onze Franstalige landgenoten naar één van onze bekendste nationale symbolen, een 58 cm groot ventje op een sokkel die zich bevindt aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt in Brussel?

Goed zo !

Wat is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York?

Goed zo !

Dit stuk fruit is een pompelmoes-mandarijn kruising, die eruitziet als een pompelmoes met een zeer bobbelige, onregelmatige, geelgroene of geelbruine dikke schil die tamelijk los om het vruchtvlees zit en gemakkelijk te pellen is. Ze is daarentegen zoet en sappig en eenvoudig te eten aangezien de schil gemakkelijk loskomt en de vrucht uiteenvalt in kleine partjes die zo goed als pitloos zijn. Wat is de naam van deze vrucht?

Goed zo !

Wat is het synoniem voor de schuine zijde van een rechthoekige driehoek, die tegenover de rechte hoek ligt? De naam is afkomstig uit het Latijn en afgeleid van het Griekse.

Goed zo !

Wat is de Latijnse naam voor Blauwe Regen?

Goed zo !

Wat is de naam van de vloot die we zoeken is letterlijk Spaans voor 'gewapende' vloot en wordt meestal de 'Onoverwinnelijke Vloot' bedoeld waarmee de Spaanse koning Filips II tijdens de Spaans-Engelse Oorlog in de 16de eeuw probeerde Engeland binnen te vallen?

Goed zo !

Dit type bier met uitgesproken smaak van hop werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19de eeuw, maar vinden we vandaag ook meer en meer in de Belgische winkelrekken terug. Waarvoor staat de afkorting “IPA”? We vinden deze term voor het eerst terug in een advertentie in de Sydney Gazette and New South Wales Advertiser in 1829.

Goed zo !

Welk bier voldoet aan de volgende trefwoorden: Belgisch biermerk, 1686, overname Alken-Maes, Kobbegem, lambiek, Vlaams-Brabants streekproduct, 4 à 5%?

Goed zo !

Dit geslacht van vetplanten komt van nature voor in Amerika, met name in Mexico. Er is weinig of geen overeenstemming over welke planten exact tot dit geslacht behoren, of in welke familie het geplaatst moet worden. De bekendste toepassingen zijn als zoetmiddel in siroopvorm en als basissap voor tequila. Naam graag van dit plantengeslacht?

Goed zo !

Deze Griekse godin was de dochter van Kronos en Rhea, en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Ze was de godin van de landbouw en de gewassen en van burgerlijke orde, wet en huwelijk. Hoe heet deze Griekse godin?

Goed zo !

In Van Dale wordt het omschreven als praalgraf, een gebouw waarin het lichaam van een overleden persoon wordt bewaard, meestal een heerser. Welk woord?

Goed zo !

Wat is het gevangenisnummer van Nelson Mandela? Het werd later het symbool voor zijn aidsbestrijdingsproject.

Goed zo !

Hoewel het hindoeïstische kaste-systeem in India officiëel is afgeschaft beheerst het er nog steeds in hoge mate het dagelijks leven. De hoogste kaste is deze der Brahmanen. Hoe heet echter de laagste kaste, eigenlijk de kastelozen? In het Nederlands kennen we het woord ook, het betekent zoveel als verstotene, pineut.

Goed zo !

Wat is de naam van de minder gekende wintersport die de voorloper was voor veld- en ijshockey? De sport wordt op ijs gespeeld in 2 teams van 11 spelers met een grote bal en sticks.

Goed zo !

Hoe heet de pokerhand waarbij je twee zwarte azen en twee zwarte achten gedeeld krijgt? Tot op vandaag krijgt deze combinatie nog steeds dezelfde Engelstalige benaming. De term verwijst naar Wild Bill Hickok, die deze kaartcombinatie in handen had in Deadwood in 1876, toen hij in de rug werd geschoten.

Goed zo !

Het European Recovery Program was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke drijfveer van deze hulp was het vormen van een sterke buffer tegen de expansie van het communisme vanuit de Sovjet-Unie van Stalin. Wat is de naam van dit plan?

Goed zo !

Rotzooi, Rommeltje zijn beide betekenissen van de naam van deze hond. Wat is de naam van de domste hond ten westen van de Mississippi?

Goed zo !

Wat is de term voor de geheimtaal die in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw gehanteerd werd door mensen aan de zelfkant van de samenleving, zoals daklozen en zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren (penoze)? We zoeken dus het synoniem voor dieventaal.

Goed zo !