Moeilijke Quizvragen

1559 resultaten

Bij deze vraag zoeken we de naam van een antwoordmachine op het web. In tegenstelling tot gewone zoekmachines zoals Google, probeert deze machine antwoord te bieden op vragen door te zoeken in een database van informatie, en hij maakt gebruik van de software Mathematica. Officieel opende de website op 18 mei 2009.

Goed zo !

Waag het niet om een Mazout te bestellen in ‘De Galaxie’ in Tienen. Daar drinkt men TANGO en geen Mazout. Wie herinnert zich nog de hilarische gesprekken tussen Adriaan Van den Hoof en Dimitri Leue in de afsluitende rubriek van Man bijt hond, 20 jaar geleden? De Nederlanders noemden de rubriek in hun adaptatie van Man bijt hond ‘Ons kent ons’. Wat was de naam van deze rubriek in de Vlaamse originele versie van Man bijt hond?

Goed zo !

Vorig jaar kleurde Nederland ‘geel / blauw / rood met zwarte lijnen’, op zijn Mondriaans. Aanleiding was de 100e verjaardag van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die vernoemd is naar het Nederlandse tijdschrift De Stijl, opgericht in 1917 in Leiden. Het Gemeentemuseum van Den Haag organiseerde een expo over het leven en werk van Piet Mondriaan, één van de protagonisten van De Stijl. Het museum bezit ook het laatste schilderij van Mondriaan. De kunstenaar begon aan het werk in 1942 in New York en liet het bij zijn dood in 1944 onafgewerkt achter. Wat is de titel van dit schilderij? Een kleine hint: Mondriaan geloofde steevast in de overwinning van de geallieerden.

Goed zo !

... muziek. Ook in de muziekwereld is het schering en inslag om elders een ‘plaatje’ te pikken en te coveren. Hetzelfde gebeurde voor volgend nummer Frankfurt Oder van Duitse zanger Axel Bosse. Wat is de titel van de Nederlandstalige – succesvolle - cover?

Goed zo !

De frontzanger van de Britse dancegroep The Prodigy is overleden op 4 maart 2019. Wat was de naam van deze zanger?

Goed zo !

De Kaäba staat bekend als het centrale heiligdom van de islam in de Grote Moskee in bedevaartsoord Mekka. Moslims moeten er als onderdeel van de Hadj, de bedevaart naar Mekka, 7 keer rondlopen. Wat is de vorm van de Kaaba?

Goed zo !

In het allereerste ‘Van In’ boek van Pieter Aspe, wordt ingebroken in een juwelenzaak. De waardevolle juwelen worden niet meegenomen, maar ter plaatse opgelost in een bak koningswater. De inbrekers laten een raadselachtige handtekening achter, namelijk een Latijnse spreuk uit de middeleeuwen die bekend staat als 'het vierkant van de tempeliers'. Wat is de titel van deze allereerste ‘Van In’?

Goed zo !

In dit stripalbum van Suske en Wiske krijgt Lambik na werkzaamheden als loodgieter een zilveren drinkhoorn. Deze twaalfde-eeuwse drinkhoorn wil professor Fritz von Strohalm dan weer bemachtigen voor een onderzoek, omdat koning Siegmund - die in het jaar 1100 stierf - zijn stem zou verborgen hebben in de hoorn. Wat is de naam van dit stripalbum van Suske & Wiske?

Goed zo !

Een korte sportvraag: Wat is de naam van deze Nederlandse wielrenner en veldrijder. Bij het baanwielrennen kon hij nog niet veel potten breken maar ter velde staat hij zijn mannetje. In 2017 begon hij bij Telenet Fidea Lions, waar hij gecoacht wordt door Sven Nys. In zijn persoonlijk leven zit hij op een tandem met zijn geliefde Lucy Garner, een Britse Wielrenster. Welke fietser?

Goed zo !

De belangrijkste prijs van de Oscars 2019 ging naar een Amerikaanse biografische roadmovie. De prent klopte onder andere favorieten ‘Roma’, ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘The Favourite’. Wat is de titel van de film geregisseerd door Peter Farrelly?

Goed zo !

Een beetje geografie ver van huis. We zijn op zoek naar een land in het werelddeel Oceanië dat bestaat uit verschillende eilanden. De officiële landstaal is het Engels, en voor de nextlevel lijstjesblokkers: de hoofdstad is palikir. Welk land?

Goed zo !

Natriumnitraat is het natriumzout van salpeterzuur. De zuivere stof komt voor als een zeer hygroscopisch kleurloos tot wit kristallijn poeder, dat zeer goed oplosbaar is in water.Het werd vroeger gebruikt als meststof en bij de productie van buskruit. Natriumnitraat is een voedingsadditief (een conserveermiddel) met als E-nummer E251. Wat is de volledig correcte brutoformule van natriumnitraat?

Goed zo !

7B. Een dubbele vraag: We zijn op zoek naar de gemeenschappelijke voor -en achternaam van twee bekende personen. De ene is een voormalig journalist van VRT en VTM. Bij VTM presenteerde hij tot 2004 het nieuws en groene vingers. Hij zetelde later ook in het Vlaams Parlement voor de partij NVA. Jullie kunnen dezelfde naam schrijven bij de opvolger van Katrien de Bolle als de commissaris generaal bij de Belgische federale politie. De opvolging vond plaats op 15 juni 2018. Hoe heten deze personen?

Goed zo !

4C. De laatste vraag is een echte klassevraag. Het is de eenvoudigste gangbare wijze van het knopen van de stropdas. Hij geeft een asymmetrische knoop. De knoop raakte in zwang medio de 19e eeuw bij de koetsiers. Later werd het ook de naam van een herensociëteit in Londen. Wat is de naam van deze knoop?

Goed zo !

4B. Op 29 augustus 1935 komt Astrid Sofia Lovisa Thyra om het leven in Küssnacht, een Zwitserse gemeenten in het gelijknamig district. Van wie was zij de vrouw?

Goed zo !

3B. Voor de volgende vraag zoeken we het op in frauduleuze oorden. We zijn op zoek naar een vorm van internetfraude waarbij het slachtoffer zijn gegevens kwijtspeelt op een site die een kopie is van een originele site. De valse website gaat dan aan de haal met persoonlijke gegevens als creditcardnummers enzoverder. Het contact wordt meestal via mail aangevraagd. Hoe noemen we deze vorm van internetfraude?

Goed zo !

2A. Politici, het is me wat. Met dat constante geruzie in het parlement, zou je voor minder een mopje maken. Maar wie werd hier wel erg vrolijk tijdens het vragenuurtje in de kamer? Het fragment dateert uit 2010. Achternaam volstaat.

Goed zo !

1C. In Wallonië worden ze soms vluchtweg genoemd. We zoeken de andere, Vlaamse omschrijving. Het gaat om een aftakking van een weg die soms wordt aangelegd bij een steile afdaling. Deze aftakking loopt vaak iets omhoog en eindigt doorgaans in een grote grindbak. Hierdoor kunnen voertuigen die niet meer kunnen remmen toch op een veilige manier - en meestal zonder schade - tot stilstand komen.

Goed zo !

1A. We zoeken het Vlaams woord van het jaar 2018. Het is de naam die men geeft aan een bepaald soort fietspad. Het wordt officieel beschreven als een aanliggend gelijkgrond fietspad. Het ligt echter zo dicht bij de eigenlijke rijweg, dat fietsers die erop rijden heel dicht moeten fietsen bij het langsrazend motorverkeer. Dit is een onveilige situatie die reeds tot meerdere dodelijke ongevallen heeft geleid.

Goed zo !

Met de trein naar zee, dan neem je zeker dit drankje mee. Wat is de naam van dit melkdrankje dat we hier afgebeeld zien.

Goed zo !

Elisabeth Amalie Eugenie was prinses van Beieren, keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 echter werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken. Wat was haar bijnaam? Nog een tip: ze werd in haar bekende filmtrilogie gespeeld door niemand minder dan Romy Schneider.

Goed zo !

C. Wat is de naam van deze toren?

Goed zo !

Nadat hij in 1984 terug vast zat voor verkrachting van een minderjarige begon hij, éénmaal hij terug vrijgelaten werd aan een gruwelijke reeks van 7 moorden In 2006 werd hij aangehouden en veroordeeld tot 28 jaar cel. Zo'n 10 maanden geleden zou hij nog twee andere moorden hebben bekend. Wie is dit “monster van de Ardennen”?

Goed zo !

De Westvleteren trappisten kent iedereen maar in welke abdij wordt het goedje gebrouwen?

Goed zo !

Bovenal bemin één god.

De liefde voor die éne god kan extreme vormen aannemen. Aanhangers van groeperingen als Opus Dei, de getuigen van Jehova, of van stromingen als het chassidische jodendom en de salfistische islam, lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. Anders wordt het wanneer deze extreme liefde voor één god gewelddadige proporties begint aan te nemen. Al Qaida is dan wat van de voorgrond verdwenen nu horen we vooral van Al Nusra en zeker van IS of ISIS. Die laatste is ook gekend onder een andere benaming. Ook een letterwoord dat vooral in de Arabische wereld maar ook in Frankrijk en sommige Angelsaksische landen gebruikt wordt. Onder welke naam kennen we deze vrolijke jongens van ISIS nog?

Goed zo !