Quizvragen aardrijkskunde

731 resultaten

De bergketen die we zoeken vormen een groot hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. Ze beslaan een gebied met een lengte van meer dan 4800km vanaf New Mexico, door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. Aan de oostkant ligt het tussen ‘de Great Plains, aan de westkant heeft het een serie bassins en laagtes. Het zijn populaire vakantiebestemming voor wandelaars, kampeerders, bergbeklimmers, vissers, jagers en skiërs. Voorbeelden van toerisme in deze bergketen zijn: Yellowstone National Park in de Verenigde staten en Nationaal park Banff in Canada. Welke bergketen zoeken we?

Goed zo !

Voor de volgende vraag zijn we op zoek naar een rivier. Deze rivier is met zijn 3530 km de langste rivier en die met het grootste debiet van Europa. Hij verbind elf van Ruslands grootste steden met elkaar (oa St Petersburg en Moskou) dit met zijn vertakkingen wel te verstaan. Uiteindelijk mond deze uit in de Kaspische zee. Over welke rivier gaat het hier?

Goed zo !

Bij aardrijkskunde kan het niet ontbreken om een hoofdstad te vragen… Wat is de hoofdstad van Madagaskar?

Goed zo !

We zijn op zoek naar de benaming van een bepaald natuurverschijnsel. Het ontstaat in rivieren waar een bepaalde stroming op zit en deze zorgt ervoor dat in de buitenbocht (waar het water het snelst stroomt) grond word “weggenomen” en deze aan de overkant van de rivier wordt achtergelaten. Hierdoor gaat de rivier ook breder worden. Naar welk fenomeen zijn we op zoek of hoe wordt dit genoemd?

Goed zo !

Het standbeeld van Cristo redentor of Christus de verlosser vormt een beeltenis van Jezus Christus die uitkijkt op een Zuid-Amerikaanse stad. Het monument weegt in totaal 1145 ton, heeft een hoogte van 38 meter en een spanwijdte van 28 meter. Het beeld is ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt in Frankrijk door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski, waarna het in blokken van 16 ton is verscheept. Maar waar in welke Zuid-Amerikaanse stad staat dit beeld?

Goed zo !

De Egyptische Oudheid spreekt tot de verbeelding en heeft al velen geïnspireerd om op zoektocht te gaan naar de schatten van die tijd. Een belangrijke vindplaats uit die periode is een vallei nabij de stad Thebe. Het is een collectieve begraafplaats van farao’s uit het nieuwe rijk waaronder één van de bekendste Toetanchamon is. Hoe heet deze vallei?

Goed zo !

Dit gebouw is een voormalige christelijk-orthodoxe kerk welke later in een moskee is veranderd. Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers, is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanboel. Wat is de naam van dit gebouw?

Goed zo !

Voor de mensen die van een goed glas wijn houden is deze geografische vraag waarschijnlijk geen probleem. We zijn op zoek naar een departement in Frankrijk dat een deel is van de historische streek Bourgondië. Hoewel de naam het anders doet vermoeden, ligt dit departement niet aan de kust. De naam doelt op het reliëf en is verwant met de geologische term voor reliëf. De grootste steden binnen dit departement zijn Beaune en natuurlijk Dijon. Welk Frans departement zoeken we?

Goed zo !

Nationale geografie is het thema van deze vraag. We zijn op zoek naar een Kempische gemeente met ongeveer 15.000 inwoners. Een vrij gemiddelde gemeente lijkt het. We kunnen jullie echter nog meegeven dat Wouter Beke er burgemeester is en dat het een van de belangrijkste militaire basissen van België is, met een eigen militair vliegveld. Waar bevinden we ons?

Goed zo !

Wat is de hoofdstad van de Amerikaanse stad New Mexico?

Goed zo !

We zoeken de naam van een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie . Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de kathedraal Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In culinaire kringen staat de stad bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

Goed zo !

Wat is de hoofdstad van het met rood aangeduide land?

Goed zo !

We zoeken de naam van een gebergte in Centraal Azië , op het grensgebied van Pakistan, India, China en Afghanistan. Het gebergte wordt ook wel als onderdeel van de Himalaya gezien. De hoogste top is de K2, de op één na hoogste berg in de wereld.

Goed zo !

Net zoals België is Nederland ook verdeeld in provincies. Wat is de naam van deze Nederlandse provincie die hier in het rood is aangeduid? De hoofdstad van de provincie is Zwolle.

Goed zo !

Wat is de naam van het Frans departement die op de kaart in het rood is aangeduid? Het grootste skigebied in het departement is Les Trois Vallées en de belangrijkste steden zijn Chambéry en Albertville.

Goed zo !