Gemiddelde quizvragen politiek

250 resultaten

Deze vrouw kreeg de wind van voren tijdens de protesten in Hong Kong. De betogers eisen na het terugtrekken van de omstreden uitleveringswet, ook een vrije democratie en dus een stemming. Wat is de naam van deze Chief Executive of Hong Kong?

Goed zo !

Een historisch moment in 2018 was zeker de ontmoeting van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un met Donald Trump. Enkele maand daarvoor hield héél de wereld de adem nog in, uit angst voor een nucleaire escalatie. In welk land vond de historische ontmoeting plaats?

Goed zo !

Welke overtuigd christen en sociaal conservatieve republikein werd op 20 januari 2017 vicepresident van de Verenigde Staten in het kabinet van Donald Trump?

Goed zo !

In 2008 stierf een Oostenrijks politicus in een auto-ongeluk. Zijn opvolger maakte na zijn dood bekend 1 van de minnaars te zijn geweest van deze man. Hierdoor werd hij prompt uit zijn partij gezet, die tegen homoseksualiteit gekant is. Wat is de achternaam van de rechts-populistisch politicus die stierf in 2008?

Goed zo !

Comebacks vind je overal, dus ook in de politiek. Mieke Vogels ging in 2014 met pensioen maar keert nu al terug. "Groen is mijn kind, en een kind laat je niet los. Ook al gaat dat even puberen", vertelt ze. Met dat puberen bedoelt ze de mislukte kartelvorming met de SP.A, waar ze tegen was. Hoe heette het kartel dat in oktober 2018 werd aangekondigd maar 3 maanden later alweer begraven werd?

Goed zo !

Wie is deze Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij? Hij was de 43e gouverneur van Florida van 1999 tot 2007. Hij is de zoon van George en Barbara en de broer van George, Neil, Marvin en Dorothy. Hij werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas.

Goed zo !

Wie werd eind juli 2017 minister van Begroting, Energie en Luchthavens in de Waalse Regering, toen de MR als gevolg van een coalitiewissel deel ging uitmaken van de regering?

Goed zo !

Op 27 oktober 2018 werd de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie die onafhankelijkheid uitriep. We weten ook allemaal dat het premier Rajoy was die de onafhankelijkheidsbeweging onderdrukte. Maar wie was de voorganger van Rajoy?

Goed zo !

Veel politieke partijen proberen door bekende personen te laten opkomen voor hun lijst, stemmen te winnen voor hun partij. Zo strikte Open Vld bijv Goedele Liekens en ook Lynn Wesenbeek stond op hun lijst. Hoe noemt men deze personen ook wel die de lijsten opfleuren met hun bekende gezichten?

Goed zo !

Wie is deze man die dit jaar CD&V inruilde voor Open VLD?

Goed zo !

We zoeken de huidige voorzitster van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Na 38 jaar bij de De Standaard gewerkt te hebben, ging ze in juli 2009 werken als adviseur en speechwriter op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V). Die functie oefende ze uit tot Leterme op 24 november 2009 ontslag nam als minister en opnieuw premier werd.

Goed zo !

In 2017 werd in het Europese parlement een nieuwe voorzitter benoemd als opvolger van Martin Schulz, welke Italiaan zit momenteel het Europese parlement voor?

Goed zo !

Begin 2019 nam een huilende Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege afscheid van haar ambt, ze werd nadien vervangen door de CD&V fractieleider in het Vlaams parlement. Hoe heet deze man?

Goed zo !

Wij zoeken een sociaaldemocratisch Vlaams politicus die co-voorzitter was van de BSP. Door de moeilijkheden rond het Egmontpact kwam het tot een breuk met de Franstalige socialisten en ging de Vlaamse BSP vanaf oktober 1978 alleen verder. In maart 1980 werd de BSP omgevormd tot de SP. De politicus die we zoeken, speelde een belangrijke rol in deze partij, die hij onafhankelijk maakte van de vakbonden. Hij bleef partijvoorzitter tot in 1989. Na zijn politieke carrière werd hij onder andere bestuurder van grote bedrijven zoals Agfa-Gevaert, Solvay, Carrefour Belgium, De Persgroep en andere. In 2009 overleed deze politicus plots na een hartstilstand. Wie zoeken we?

Goed zo !

Moordenaars krijgen in België logischerwijze vaak de hoogste straf die door een rechtbank kan worden opgelegd, levenslang. In de praktijk kan de levenslang veroordeelde tot het einde van zijn/haar dagen in gevangenschap worden gehouden, maar vaak komt hij of zij vroeger vrij. Zo zorgt wetgeving in ons land dat tot levenslang veroordeelden na minimaal 15 jaar kunnen vrijkomen. Hoe heet deze wet?

Goed zo !